فکرهای آخرین

میگویند برخی از بزرگان مثل ابوریحان بیرونی، در آخرین لحظات عمر همچنان پیگیر یک مسئله بوده اند. یا برای مثال تصویری زیبا از دکتر حسابی در آخرین ساعات بیمارستان گرفته شده که ایشان را در حال مطالعه نشان میدهد.

شما فکر میکنید در آن لحظات آخر، آنها به چه می اندیشیده اند؟ چه مسئله لذت بخشی است که در آن لحظات هنوز برای این انسان های بزرگ، اینقدر حیاتی است؟

به نظر من، این اشخاص در طول عمر، به همه آنچه باید برای لحظه مرگ بیندیشند از قبل اندیشیده اند. نیازی ندارند در آن دقیقه ها و ساعت ها بخواهند به دنبال توجیهی برای کارها و رفتار و افکار خود در دنیا باشند. آنها میتوانند این واپسین لحظات را نیز مانند دیگر لحظاتشان مشغول فکر کردن و حل مسئله باشند.

تفکر سطحی، شادی عمیق!

در یک کلیپ انگیزشی تاکید زیادی روی شادی شده بود و ریشه موفقیت را شادی دانسته بود:

داشتم فکر میکردم که منظور از یک انسان شاد چیست؟ آیا خانواده ای که انقدر حرف برای هم ندارند که در بهترین ساعت های شب در خانه و هنگام شام یک سریال سطحی تلویزیونی رو تماشا میکنند و قهقهه میزنند شاد هستن؟ آیا تماشای خانواده ای که ازدواج فرزندشان تنها دغدغشان است (کاری که به طور طبیعی سایر جانداران هم در زمان و شرایط مناسب انجام میدهند) و پس از ازدواج گویی به بالاترین آرزویشان رسیده اند، شادی است؟ آیا در جمعی که مجبوریم باشیم ولی ذره ای افکار کهنه و پوسیده شان را نمیپسندیم و در عین حال تمام مدت لبخند میزنیم شاد هستیم؟ آیا رفتن به یک پارتی که میفهمیم اغلب آدمهایش از سر تنهایی و غم آمده اند، شادی است؟ آیا فرزندان یک پدر و مادر نادان که تنها هنر و دانش زندگیشون تولید مثل کردن بوده، میتونن شادی رو در خونه تجربه کنند؟ آیا پدر و مادر، همسایه، معلم و در کل جامعه ای که مدام ترس ها و عقده های خودشون رو بطور محافظه کارانه به نسل بعد منتقل میکنن و این رو در پوشش خیرخواهی و نصیحت و آینده نگری به شخص میدهند میتونه فضایی شاد رو برای نسل بعد بسازه؟ آیا کسی که از سر تلخی حقیقت به هنر و رقص و پایکوبی فرار کرده شاد حساب میشه؟ مایی که تا بلند و مستانه میخندیم کسانی هستند که در جمع بگن که آخر خنده گریه است، شادیم؟ زندگی در میان جمعی خرافاتی و نادان که قطعا تاثیرهای عمیقش بدون اینکه بدانیم در ما ریشه کرده است، شادیه؟ آیا کسی که توی کیفش انواع لوازم زیبایی ظاهری رو داره اما یک کتاب نداره میتونه شاد باشه؟ آیا کسی که از شغلش لذت نمیبره میتونه شادی رو ایجاد کنه؟ آیا کسی که ریشه همه مشکلات را بیرون از خودش میداند، میتواند شاد باشد؟ آیا کسی که یادگیری را تعطیل کرده و یک روزش را سالهاست زندگی میکند میتواند شاد باشد؟ آیا انسانی که به قول شاملو دریغا که به درد قرونش خو کرده میتواند شادی را تجربه کند؟ آیا دیدن روزمره آدم هایی که مشکل های عمیق روانی دارند اما نمیخواهند از کسی کمک بگیرند،شادی است؟

کاش میدانستیم شادی و خوشحالی احساسی درونی است و نه بیرونی. آنچه ما از بیرون شخصی میبینیم اغلب ارتباطی به میزان شاد بودن واقعی فرد ندارد. در مواجهه با انسان های شاد، زحمت و هزینه ای که فرد برای رسیدن به این موقعیت متحمل شده، دردها، سختی ها و انبوه موضوعات غمگین کننده دیگر، معمولا قابل روئت نیستند. (ما معمولا داشته های ظاهری امروز یک فرد را میبینیم بدون اینکه بدانیم فرد چه چیزهایی را داده تا به اینجا برسد).

کاش در کنار ویدیوهای انگیزشی ( که فقط به ترشح لحظه ای چند هورمون می انجامد و نه یک تحول عمیق فردی ) عادت مطالعه و یادگیری مداوم، فراموش کردن و از نو آموختن و لذت به چالش کشیدن ذهن خودمان با مفاهیم جدید را بیاموزیم. فکر میکنم ملتی با تفکر سطحی، شادی عمیقی نخواهند داشت.

مولانا در روزگار کنونی ما

سلام. مدل ذهنی و رفتاری مولانا و سیری که از یک معلم واقعی به یک عاشق واقعی رسید من رو مدهوش میکنه و با اقرار به فهم ناقص معنای عمیق بسیاری از ابیاتش، اندیشه های او همواره برای من الهام بخشه.

فکر میکنم اگر واقعا ادعای شناخت بزرگانمون رو میکنیم لازمه بدونیم که اگر اون الان زنده بودند چه میکردند و چگونه زندگی میگذراندند.به نظر شما اگر الان مولانا زنده بود چطور زندگی میکرد؟

مثلا تو بچگیش به چه کارتونی علاقه مند میشد؟ تو مهد کودک با چه تیپ پسر یا دختری دوست میشد؟ به نظرتون پدر و مادرش براش پلی استیشن میخریدن؟ سر زنگ تاریخ، گذشتگان کشورش رو چطور قضاوت میکرد؟ تو ریاضی تقلب میکرد؟ به نظرتون با خواهر برادرش مشاجره سر برداشتن بی اجازه ی آبرنگش میکرد؟ بین سنتور و نی کدوم کلاس موسیقی رو تابستونا میرفت؟ آیا سر کلاس دینی چرت نمیزد؟ فکر میکنین رشته چی انتخاب میکرد؟ انسانی؟ کدوم یکی از معلم های دبیرستانش روش تاثیر گذار میشدن؟ به نظرتون یواشکی سوئیج ماشین باباشو بر میداشت بره بیرون؟ اصلا استخر و باشگاه و کوه میرفت؟ وقتی پشت ترافیک میموند چه ذکری میگفت؟ از همه مهمتر، دانشگاه چه رشته ای میخوند؟ عاشق دختر ترم پایینیش میشد؟ کشف سوالای ترم پیش استادو میکرد؟ در سیر و سلوک تا سلف دانشگاه و فکر به دروس معارف و اخلاق به کرامتی میرسید؟ کارورزی کدوم شرکت میرفت؟ وقتی دوست دخترش ازش جدا میشد در منزل چقدر به فنا و نیستی فکر میکرد؟ اصلا چقدر اهل ازدواج بود؟ چند سکه مهر عشق؟ بچه؟ برای مادرخانومش هم از عرفان میگفت؟ عروسی تو تالار میگرفت یا… شایدم ازدواج آسان؟ راستی، چه نوع کاری دوست داشت؟ میتونست یک روز کامل توی یه شرکت خصوصی دووم بیاره؟ تو فرم استخدام حقوق پیشنهادی چند مینوشت؟ سیستم عامل اندروید دوست داشت یا آی او اس. تو اینستاگرام شعرهای بقیه رو لایک میکرد؟ صاحب خونه آخر سال اجاره رو زیاد میکرد چطور به تشرف آژانس املاک برای تمدید قرارداد میرسید؟ هیئت میرفت؟ کجا؟ برای خانومش هدیه سالگرد چی میخرید؟ به نظرتون خوش تیپ بود؟ رابطه اش با انتخابات چطور بود؟ از دیدن فقر بقیه مردم به چه مرتبه ای از فقیر بودن میرسید؟ آشپزخونه اپن داشت؟ سر از کارای برقی خونه در می آورد؟ جذبه و عشق مدیرش رو چطور در کلمات بیان میکرد؟ وام از اداره میگرفت؟ رابطه اش با کدوم واحدها بدتر بود؟ چک آپ کامل میرفت؟ جریمه هاش رو با اینترنت پرداخت میکرد؟ سریال چی میدید؟ شمس رو کجا پیدا میکرد؟ آرزوی بازنشستگی زودتر میکرد؟ چه نصیحتی داشت به نوه هاش بکنه؟ شارژ ساختمونو بموقع میداد؟ وقتی یه سایت فیلتر شده میدید چی می سرود؟ وقتی شعرهای خودش رو تو کانال های پرفالوور میدید چی می سرود؟ نظرش راجع به برجام چی بود؟ به ماساژ تایلندی اعتقادی داشت؟ پا از کشور بیرون میذاشت؟ برنج ایرانی میخرید یا خارجی؟ پیش مشاور برای راهنمایی گرفتن میرفت؟ کدوم پادکست هارو عضو بود و گوش میداد؟ دوست داشت چطور زندگی کنه؟ دوست داشت چطور از دنیا بره؟ طی چه مراسمی؟ گریه و شیون؟ یا کتاب و موسیقی و شعر و بحث و حال خوب؟ آیا هنوز هم برای ما از نی میسرود که، بشنو از نی چون حکایت میکند‌؟

آیا من زنده هستم؟

در یک پیام نوشته شده بود “اگه ۳۰ سال دووم بیاریم علم به قدری پیشرفت میکنه که عمر جاودان! خواهیم داشت و ۵۰۰۰ سال زندگی خواهیم کرد”:

داشتم فکر میکردم کسی که این پیام رو بازنشر میکند چقدر خود را زنده میداند؟ تعریف او از زنده بودن چیست؟ عمر کردن چطور؟ نکند منظور او از عمر تمام روزهای تکراری ای است که یک روزش را هزاران روز و یک سالش را ۱۰۰ سال زندگی میکنیم؟ آیا قرار هست من با این افکار ۵۰۰۰ سال دیگر هم همینطور زندگی کنم؟ نکند منظور ما از زندگی فقط آلوده کردن اکسیژن جو، انجام یک سری کارها برای گذران امروز و یا خوردن منابع غذاییه؟ احتمالا تنها شاهکار و هنرمون هم تولید مثل باشد. گاهی هم به محرکهایی پاسخ میدیم مثل عصبانی شدن از کسی که برخلاف نظر و عقیده ما کاری بکند.

اما رشد چطور؟ منظورم رشد فیزیکی نیست. بزرگ شدن اسکلت بدن در دیگر جانوران هم انجام میشه. منظورم بدست آوردن مدل ذهنی بهتری از دنیا و نقش ما در این دنیاست. اینکه رشد در اندیشه ها و تصمیم گیری ها و رفتار شخص دیده شود. ۵ هزار سال که هیچ، آیا اگر ۵ میلیون سال وقت داشته باشیم جز کارها و فکرهای روتین چند سال اخیر، کارهای بهتری انجام خواهیم داد؟

آیا واقعا زنده بودن به اینهاست که گفته شد؟ مثلا مولانا که توانسته نسل ها رو باخودش همراه کنه و براشون حرف هایی داشته باشه زنده نیست؟ آیا یک نویسنده که در ظاهر فوت شده اما با خوندن کتابش از هزار دوست صمیمی به او احساس نزدیکی میکنیم الان زنده نیست؟ یک دوست یا معلم خوب نمیتواند یک انسان مرده را زنده کند؟

گاهی از خودم میپرسم: آیا من زنده هستم؟

چهارمین انقلاب صنعتی

در تاریخ پیشرفت مشاغل، با گذر از عصر ماقبل تاریخ تمدن و انقلاب کشاورزی، دوره انقلاب های صنعتی آغاز میشود. به طور خلاصه سیر تحول تاریخ را میتوان در تصویر زیر مشاهده کرد:

انقلاب های صنعتی را از آغاز تاکنون میتوان به چهار دوره تقسیم کرد. تقسیم بندی این دوره ها بر مبنای تغییر و تحولات عمده شکل گرفته در عرصه صنعت و مشاغل هر دوره است. توضیح انقلاب های صنعتی به طور خلاصه به شرح زیر است:

  1. انقلاب صنعتی اول: قرن ۱۸ در اروپا و آمریکا با اختراع موتور بخار، جوامع از حالت کشاورزی و روستایی به سمت صنعتی و شهری شدن پیش رفتند. (رونق گرفتن صنایع مرتبط آهن و پارچه و … )
  2. انقلاب صنعتی دوم: قبل از جنگ جهانی اول، با اختراع الکتریسته و جریان برق، مدل تولید انبوه محصولات شکل گرفت. (اختراع تلفن، لامپ حبابی، دستگاه ضبط صوت، موتورها و … )
  3. انقلاب صنعتی سوم: از سال ۱۹۸۰ آغاز شد و تا کنون نیز ادامه دارد. دستگاه ها از حالت الکترونیک آنالوگ و مکانیکی به حالت دیجیتالی تبدیل شدند. رشد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی به قدری جوامع را متحول کرده است که میتوان آن را انقلاب دیجیتالی یا انقلاب اطلاعاتی نام نهاد. (ساخت کامپیوترهای شخصی، اینترنت، شبکه های موبایل و فناوری اطلاعات و ارتباطات و… متعلق به این دوره است.)
  4. انقلاب صنعتی چهارم: که روی انقلاب دیجیتال بنا شده و دنیای فیزیکی، دنیای دیجیتال و دنیای موجودات زنده را با هم یکی میکند. برخی از مهمترین موضوع ها در این دوره عبارتند از:

• هوش مصنوعی (Artificial Intelligence)
• کلان داده ها (Big Data)
• فناوری ابری (Cloud)
• اینترنت چیزها (اشیاء) (IOT: Internet Of Things)
• پرینت سه بعدی (۳D Printers)
• اتومبیل های بدون راننده – راننده خودکار (autonomous, driverless, self-driving Cars)
• ربات های هوشمند، ربات های عاطفی (Intelligent Robots, Emotional Robots)
• نانوتکنولوژی (NanoTechnology)
• بایوتکنولوژی (BioTechnology)

افکار زرد

من به علوم شناختی خیلی علاقه دارم. فرایندهایی از مغز ما مثل یادگیری، حافظه، استدلال، زبان، فراموشی، به یاد آوردن و بسیاری موضوعات که هر کدوم بسیار شگفت انگیز هستند. در بحث یادگیری یکی از موضوع ها، فیلترهای ذهنی ای هستن که ما بر اساسش جلوی ورود یه سری خبرهای غیرمهم، بدون ارزش و به درد نخور رو به مغزمون میگیریم. مثلا تمام چهره هایی که شما در پیاده رو تا رسیدن به خانه تان میبینید نباید به یاد سپرده بشن. تمام شماره پلاک هایی که هنگام رانندگی به چشمتون میخوره، تمام صداهای محیط های شلوغ، تمام شماره تلفن هایی که در طول روز تماس گرفتید و بسیاری چیزهای بی ارزش. این کار فیلتر کردن و بسیاری ترفندهای دیگه بخاطر اینه که مغز ما میخواد کمترین توان پردازشی رو مصرف کنه، برای همین در طول زندگی یاد میگیره کدوم خبرها رو فیلتر و کدوم ها رو به عنوان ورودی بپذیره. (در غیر اینصورت ما باید روزی ۱۰ وعده و یا بیشتر غذا میخوردیم!)

خوبی یا بدی مغز ما اینه که اگر داده ای وارد شد و ما روی اون وقت گذاشتیم و از زاویه های مختلف به اون موضوع فکر کردیم، مغز اون داده رو با هزاران اتفاقات دیگر زندگیمون ( از جمله وقایع اجتماعی، سیاسی، کاری و … ) پیوند میزنه و مربوط میکنه. مشکل اینجاست که هنوز واقعا روشی نمیشناسیم که بتونیم چیزی که وارد مغز شده رو فراموش کنیم. مغز این اتفاق که ما به اون توجه و تمرکز کرده ایم رو مهم تلقی میکنه و چون هزاران سال به این روش تونسته باعث بقای ما بشه اون موضوع رو با برقراری تعداد زیادی مدارهای عصبی به موضوعات دیگه به خاطر نگه میداره.

اما سوال اینجاست که مایی که میدونیم موضوعی به رشد و بهتر شدنمون کمکی نمیکنه چرا باید براش وقت و انرژی مغزمون رو بذاریم؟ مخصوصا که بازنشر این موارد دقیقا همون چیزیه که هدف اون موضوعه. هر بحثی ممکنه برای گروهی جالب بیاد اما وقتی برای من فاقد ارزشه چرا من باید به رواج اون موضوع کمک کنم؟

کافیه به خودمون نگاه کنیم، انقدر حرف خوب برای گفتن نداریم که دورمون پر از زباله و نویز شده. (بارها شده که امتحان کردم وقتی در یک جمع، یک بحث از مثلا یک موضوع از کتابی که تازه خوندم رو میگم بحث های مفیدی شکل میگیره اما وقتی یک سری آدم هیچ حرف خوبی برای گفتن ندارن بحث ها همیشه میرسه به حقوق و بازنشستگی و انواع بیماری های روانی مدیران، بدبختی مملکت و مزایای خارج و معایب داخل و … ).

یک سری کانال های تلگرامی که به هر روش فقط به دنبال تعداد فالوور بیشتر هستن و هر جور پیام بی هدف و بی اندیشه ای رو میگذارن رو من میتونم بفهمم (چون این مدل افراد سطحی رو بسیار در طول روز هم میبینم) اما چند هزار نفر دنبال کنندگان این کانال ها رو چطور میشه فهمید؟ غیر از اینه که واقعا این افراد هم دنبال همین خبرهای سطحی هستند؟ غیر از اینه که زندگیمون انقدر خشک و تکراری و بی هدف شده که از سوتی ها و اشتباه ها و کم دانی ها و کم فهمی های بقیه مردمی که ما هم اصلا بهتر از اونها نیستیم داریم انتقاد میکنیم؟ نشسته ایم که ببینیم امروز چه احمقی در گوشه ای چه بی عقلی ای کرده تا به توهم عمق دانایی خودمان که روی مبل لم داده ایم پی ببریم؟ اونچه من از اطرافم میبینم اینه که ما هم سطحی شده ایم. به طنز های سطحی میخندیم، به سریال های سطحی توجه میکنیم و در جمع هایمان حرف های سطحی میزنیم. و این سطحی شدن درست مثل یک سم که درون بدن ما وارد شده به این راحتی بیرون نمیرود.

بسیاری از کانال ها، توهمی به ما میدهند که انگار در حال یادگیری مباحث ضروری و مهمی هستیم و مغز ما هم لذت میبره از اینکه مطلب مفیدی رو فهمیده، ما رو تشویق میکنه این کار رو ادامه بدیم.

خبرهای زرد و رسانه های زرد و مطالب زرد در همه جای دنیا هستند اما ما چرا به زرد تر شدن افکار خود و دنیا کمک کنیم؟

سبد سیب جلوی من یا جلوی بقیه! مسئله این است.

پیامی خواندم که:
“یک وقت جلوی شما یک سبد سیب می آورند، شما اول برای کناریتان بر میدارید، دوباره سیب بعدی را به نفر بعدی میدهید… دقت کنید، تا زمانی که برای دیگران برمیدارید سبد مقابل شما میماند…
ولی حالا تصور کنید همان اول برای خود بردارید، میزبان سبد را به طرف نفر بعد میبرد… نعمت های خدا نیز اینطور است، با بخشش، سبد را مقابل خود نگه دارید.”

گرچه این مثال در فرهنگ هایی شبیه فرهنگ ما قابل درک است اما بیاییم به حالت های زیر هم فکر کنیم:

۱- در یک مهمانی تعداد سیب ها نامحدود نباشد. یعنی تعداد سیب ها کمتر از نفرات باشد. آیا اینجا هم سیبمان را به بقیه تعارف خواهیم کرد؟

۲- بقیه ای در کنار شما وجود نداشته باشند و یا اینکه شما بدون حضور بقیه به سینی سیب دست پیدا کرده اید. کسی هم شما را نمیبیند. آیا در این حالت هم برای بقیه نگه خواهید داشت؟

۳- فرض کنید که از یک یا چند نفر از افراد کنارمان دل خوشی ندارید. آیا باز هم سیب برایشان برمیدارید؟

۴- اگر چند نوع میوه وجود داشته باشد شما از کجا متوجه سلیقه و ذائقه دیگران شده اید که برایشان به سلیقه خود میوه برداشتید؟

۵- بجز مثال سیب، مثلا در پرداخت حقوق کارگران یک کارخانه که سیب ها در واقع حق و حقوقشان است، آیا اساسا این شیوه پرداخت غیرمستقیم به انسان ها شرافتمندانه است؟

۶- اگر بدانید در وسط های این زنجیره کسی یا کسانی هستند که ممکن است سیب ها را ناعادلانه توزیع یا انبار کنند آیا همچنان به این شیوه توزیع ادامه می دهید؟

۷- نکند ما جایی نشسته ایم که دسترسی صاحب خانه به دیگر مهمان ها به علت محل بد قرارگیری ما تنگ و سخت شده است.

۸- و از همه مهمتر، چه چیز باعث شده که فکر کنیم منبع سیب باید همیشه و همیشه فقط و فقط در کنار من بماند تا همیشه از گذرگاه دستان من به دیگران برسد؟

اعتراف

باید اعتراف کنم بارها شده که بخاطر پیش قضاوت درباره یک تک جمله از یک شخص، حس بدی به اون شخص پیدا کرده ام ولی بعد که متن کامل کتاب یا سخنرانی اون فرد رو خوندم همیشه شرمنده خودم شده ام.

متاسفانه یکی از روش های بسیار ناپاک رسانه ها، القای یک content (یا message) به مخاطب، از روی text جدا شده از context هست. در واقع جمله واقعا توسط خود شخص بیان شده اما چون کانتکست و اتمسفر اون صحبت، مقدمه و نتیجه گیری، جملات قبل و بعدش و بسیاری چیزهای دیگه بیان نمیشه، یه جورایی خیانت در حق گوینده حساب میشه.

همیشه فکر میکنم مردم رسانه ها رو میسازن و رسانه ها هم مردم رو. میشه دید که این خصلت (Text out of Context) کاملا در ذهنیات ما هم وجود داره، برای همینه که ما به یک رسانه که نصفه و نیمه پیامی رو بدون پذیرفتن مسئولیت انتقال واقعی منظور کلام منتقل میکنه اعتماد میکنیم و اون رو بازنشر میکنیم. (چون خودمون هم رویدادها یا خاطره هارو برای دیگران اغلب بصورت انتخابی و صرفا برای القای منظور و هدف خاص خودمون میگیم و ده ها عامل تاثیر گذار جانبی اون اتفاق رو نمیگیم).

چقدر از دوستی ها و روابط و همکاری ها بخاطر کمی بی دقتی ما در انتقال پیام ها بر هم میخوره. اعتراف میکنم که بارها و بارها من خودم از این جنایت ها کرده ام.

خاصیت لیمو ترش برای بیماری های ذهنی

پیامی در شبکه اجتماعی دیدم که:
سال ۱۹۵۷ پزشکان آمریکا کشف کردند که لیمو ترش با آنتی اکسیدان بالا ضد تمامی سرطانهاست ، اما به ضرر جامعه پزشکی بود پس فاش نشد! لیموترش ۱۰/۰۰۰ هزار بار قوی تر از شیمی درمانی است !

آیا در سال ۱۹۵۷ پزشکان آمریکا توضیح بیشتری نداده اند که در روز چند عدد لیموترش باید خورد تا ۱۰ هزار بار قوی تر از شیمی درمانی باشد؟ عجیبه که این راز ۶۰ سال مخفی مانده بوده و حالا در یک کانال تلگرامی ایرانی یهو فاش شده. حتما کلی برای جامعه ی پزشک نماهای نامرد جهان بد تموم میشه. راستی پس چرا حتی خود پزشکان هم که اینو میدونن سرطان میگیرن؟ احتمالا برای اینکه تابلو نشه و این راز جهان هستی برملا نشه به نوبت بعضی هاشون خودشونو قربانی میکنن که این سود هنگفت جامعه پزشکان لو نره! خدارو شکر که مردم ما به لطف محتوای کانال های آموزنده تلگرامی که اینهمه به فکر مردم هستند، دیگر هیچ بیماری جسمی ای ندارن. (کاش لیمو برای بیماری های ذهنی ما هم کمکی میتونست بکنه)

در جستجوی طلا

یکی از دوستان پیامی از شبکه های اجتماعی رو بازنشر کرده بود که:

میگویند هنگامی که در آمریکا همه در جستجوی طلا بودند ، یک نفر با فروش ” بیل و کلنگ ” میلیونر شد، اما هیچکس طلا پیدا نکرد ! ” متفاوت اندیشیدن راهکار موفقیت شماست ! ”

چون موضوع برام جالب بود کمی سرچ کردم و متوجه شدم اتفاقا بسیار زیاد طلا کشف شده و تعدادی بسیار ثروت کسب کردند. و کلی تاثیرات اجتماعی هم در تاریخ آمریکا داشت. ضمنا علاوه بر بیل، بسیاری صنایع مرتبط دیگر از تهیه غذا و مسکن گرفته تا تهیه تجهیزات و حمل و نقل هم بودند که طبیعتا سود کردند.

متوجه پیام پشت این مطلب نیستم. اگر رفتار مردم را عجیب میدانید که خب مگر غیر از رفتارهای Herding از مردم توقع دیگری داشته اید؟

اما اگر هوشمندی بیل فروش را قابل توجه میدانید، که خب صحیح است اما من در این روزگار و در این کشور از این پیام چه می آموزم؟ آیا می آموزم که سعی کنم زرنگ تر باشم؟ از اینکه میبینم مردمم نادان هستند من بروم و بیشتر از حماقت آنها کسب درامد کنم؟

چقدر این مطلب به درستی وصف حال امروز کشور ماست!

یک نگاه به صف مردم کشور خودمان برای خرید سکه و طلا و دلار و زمین و مسکن بکنید…

حداقل آنها برای استخراج طلا زحمت بسیاری کشیدند و حداقل یک ارزش افزوده تولید کردند.

فعالیت های اقتصادی ما که اساسا غیر سیستمی و صرفا نگاه از منظر منفعت شخصی است بدتر است یا نگاه کسی که زحمت و مشقت استخراج طلا را به خود میدهد؟

پی نوشت: من اصلا درک عمیقی از اقتصاد ندارم. شاید به خاطر همینه که فکر میکنم مجموع رفتارهای جزءهای اقتصادی، سیستم پیچیده اقتصاد رو میسازه. و متاسفانه چقدر سخته که همچنان میشه دید که ریشه بسیاری از زرنگی های حقیرانه ی مردم یک کشور در مسائل اقتصادی، ریشه در مشکلات جامعه شناسی و روانشناختی دارد.