دوره آموزشی دیتابیس پستگرس کیو ال PostgreSQL

سیستم های مدیریت دیتابیس های رابطه ای مانند Oracle، SQL Server، MySQL و PostgreSQL امروزه در اپلیکیشن ها و نرم افزارهای بسیاری استفاده میشوند. در این میان MySQL و PostgreSQL به دلیل Open Source و رایگان بودن از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.

PostgreSQL یک Object Relational Database و یک رقیب بسیار قدرتمند برای MySQL است که به دلیل Open Source بودن و قابلیت های آن امروزه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این دیتابیس مدرن و قوی به دلیل Performance بسیار خوب آن در انواع نرم افزارهای سازمانی و غیر سازمانی، همواره در رتبه بندی بانک های اطلاعاتی از رتبه بالایی نیز برخوردار است.

پستگرس کیو ال کاملا منطبق با دستورات SQL بوده و لذا میتوان از کدهای نوشته شده در Postgres در دیتابیس Oracle نیز استفاده نمایید. ضمنا با پشتیبانی کامل از تراکنش ها میتواند Atomicity، Consistency، Isolation و Durability را کاملا تضمین نماید که این موجب سطح بالایی از Reliability میشود.

PostgresSQL روی تمام پلتفرم ها قابلیت اجرا داشته و بیشتر زبان های برنامه نویسی از قبیل PHP، Java، Python، C++ و غیره میتوانند به این دیتابیس متصل شده و از قابلیت های ذخیره و بازیابی داده ها در آن استفاده نمایند.

در این آموزش پس از آموزش نصب PostgreSQL، دستورات کار با دیتابیس و جداول و insert، update، delete و Select بیان شده و پس از آن به مباحث Constraint ها، Join جداول، Trigger، Index، View، Transaction پرداخته شده است. در انتها توابع پر کاربرد کار با زمان و اعداد و رشته ها ذکر شده و کار با ابزار گرافیکی Pgadmin برای مدیریت بانک اطلاعاتی نمایش داده شده است. همچنین به عنوان نمونه، چگونگی اتصال زبان برنامه نویسی Python به PostgreSQL و درج داده در آن بطور عملی آموزش داده شده است.

این آموزش برای کلیه متخصصان IT و کامپیوتر، بویژه علاقه مندان به علوم داده، دیتابیس و کلان داده ها میتواند دید مناسبی در استفاده از دیتابیس های رابطه ای و بویژه PostgreSQL ایجاد نماید.

پیشنیاز این دوره آموزشی آشنایی مختصر با مفاهیم پایگاه داده ها می باشد.

مشاهده ویدیوی معرفی دوره پایگاه داده پستگرس کیو ال

تهیه دوره کامل آموزش بانک اطلاعاتی PostgreSQL

پیش بینی آینده دنیای فناوری (ربات ها، اعتیاد به اینترنت، نوموفوبیا، deep fake، روانشناسی ربات ها)

با مشاهده رشد بسیار سریع فناوری ها، به نظر شما دنیای آینده چگونه خواهد بود؟ شرکت های جدید به سمت ارائه چه نوع خدماتی می روند؟ آیا میتوان آینده دنیای هوش مصنوعی را پیش بینی کرد؟

در این درس پس از مرور چندین سوال از کتاب Factfulness اثر هنس روزلیگ، خواهیم دید که شناخت ما از دنیای امروز، شناخت درست و دقیقی نیست و ما دنیا را بدتر از آنچه واقعا هست میدانیم.

پس از مرور چندین بحث در مورد نگرانی های دنیای آینده مانند اعتیاد به تکنولوژی، نوموفوبیا (Nomophobia)، اضطراب فومو (FOMO)، اصطلاح جدید TLDR، مدت زمان Attention span، در مورد افراد خوشبین و بدبین فناوری صحبت میشود و تکنولوژی هایی مانند Deep Fake و Deep Video Portrait توضیح داده میشود. همچنین ربات های چت و دلیل نیاز به GPU farm ها مورد بحث قرار گرفته اند.

سپس تکنولوژی هایی که موجب امیدواری ما به آینده هستند مانند رشد فناوری های موبایل، اتومبیل های خودران، مدیریت Screen Time، اسپیکرهای هوشمند، اقتصاد فضا، دستگاه های خودبانک (VTM)، کاغذ های سنگی (Stone Paper)، تکنولوژی های پوشیدنی و فناوری NFC توضیح داده شده اند. بازی های آنلاین جدید (MMORPG)، دانشگاه ها و آموزگاه های جدید (MOOC) و ترکیب واقعیت مجازی و تجارت الکترونیک هم در این بخش بیان میشود.

چه مهارت هایی نیاز است تا در مشاغل سال ۲۰۲۲ موفق باشیم؟ مهارت های نرم (Soft Skill) شامل چه مهارت هایی است؟ دلیل موفقیت شرکت هایی که توانسته اند یک Platform بوجود آورند چیست؟ با گذار از عصر اطلاعاتی به عصر مفهومی چه نوع تخصص هایی مورد نیاز است؟

مسائل جدید اخلاقی، قانونی و حقوقی دنیای فناوری اطلاعات (پیچیدگی تصمیم گیری اخلاقی، مسئله ترولی، Privacy By Design، قوانین آسیموف)

تا همین چند دهه پیش اساسا موضوعی به نام اخلاق ربات ها، ماشین ها و الگوریتم ها مطرح نبود اما امروزه با بیشتر شدن نقش ربات ها و همکاری آنها در زندگی انسان ها، این موضوع به موضوعی مهم و بحث برانگیز تبدیل شده است.

وقتی ماشین های هوشمند با قدرت یادگیری و بینایی و صحبت کردن میتوانند کارها را بسیار کارامدتر از انسان ها انجام دهند، مجبوریم سوالاتی از خود بپرسیم نظیر اینکه آیا واقعا ما منحصر به فردیم؟ مزیت ما انسان ها چیست؟ چه کارهایی هست که تا امروز همچنان ما انسان ها در آن از ماشین ها بهتر هستیم؟

مسائل اخلاقی، حقوقی و قانونی، اجتماعی، حریم خصوصی، امنیت همواره از نگرانی های انسان هاست. اما در دنیای هوش مصنوعی این مسائل چگونه خواهند بود؟

در این درس با ذکر مثال های متعدد به پیچیدگی مسائل اخلاقی، حقوقی و اجتماعی در دنیای جدید اشاره شده است، همچنین موارد متعددی از مباحث جدید امنیتی و حریم خصوصی در دنیای شبکه های مجازی و ربات های هوشمند بیان شده است.

قانون GDPR که به تازگی شرکت های اروپایی را ملزم به تغییر سیاست های حفاظت از حریم خصوصی کاربران میکند شامل چه مواردی است؟ از کجا میتوانیم کلیه اطلاعاتی را که شرکت گوگل از ما در طول سال ها میداند مشاهده کنیم و در صورت نیاز حذف کنیم؟

آیا ربات ها هم دارای حق و حقوق هستند؟ قوانین اصلی و تکمیلی آسیموف برای کار ربات ها شامل چه بندهایی میشود؟

آموزش نرم افزار اپن ریفاین OpenRefine

طلای جدید روزگار ما داده ها هستند. در اقتصاد مبتنی بر داده (Data-Driven Economy) که در آن مدیریت کلان داده ها (Big Data) یکی از بخش های مهم هر کسب و کار است، داشتن داده هایی تمیز (Clean data) و یکپارچه بسیار ارزشمند است زیرا برای پردازش و تبدیل به اطلاعات و تولید دانش نیازمند داده های پاکسازی شده هستیم. در غیر اینصورت هرگونه تحلیل و مصورسازی (Visualization) اطلاعات بدست آمده بی ارزش خواهد بود.

اگر شما یک متخصص داده ها هستید که برای کسب و کار خود نیازمند اصلاح و رفع خطاهای داده های خام هستید و یا اگر یک محقق یا دانشجو هستید که برای پروژه های خود لازمست داده هایی تمیز با ساختاری یکپارچه داشته باشید، شما نیاز به یک نرم افزار پیش پردازش داده ها دارید.

داده ها اغلب به هم ریخته (messy data)، ناهمگون و غیر مرتب هستند، مخصوصا اگر داده ها از منابع مختلف جمع آوری شده باشند. وقتی حجم این داده های خام از حدی بزرگتر میشوند دیگر نرم افزارهای صفحه گسترده ای مانند اکسل قابل استفاده نخواهند بود و نیاز به نرم افزارهای تخصصی داریم.

نرم افزار متن باز و رایگان OpenRefine نرم افزاری بسیار قدرتمند است که در عین سادگی میتواند به یک مهندس داده برای وظایف پیش پردازش داده ها مانند تمیز کردن داده ها (Data Cleanup) ، ایجاد تغییرات (Transform)، همگون کردن داده ها، افزایش کیفیت داده ها، کمک به کاهش زمان بازیابی و لینک به سایر مجموعه داده ها در کوتاهترین زمان و با دقت بسیار کمک کند.

نرم افزار Open Refine قطعا برای هر کسی که با داده ها کار میکند مورد نیاز است. مخصوص برای کار با داده های بزرگ. از طرفی مانند یک صفحه گسترده امکان اصلاح و تبدیلات داده ها را فراهم کرده و از طرف دیگر امکانات مدیریت داده ها را مانند یک دیتابیس دارا میباشد. این نرم افزار با زبان جاوا نوشته شده و لذا روی کلیه پلتفرم ها مانند ویندوز، مک و لینوکس قابل اجراست.

در این دوره آموزشی پس از آموزش چگونگی Import کردن انواع داده ها، Clean up کردن داده ها، رفع خطاهای داده ها، انجام عملیات پیچیده روی داده ها، آماده کردن داده ها برای عملیات های بعدی، عبارات با قاعده (Regular Expressions) و زبان (GREL: General Refine Expression Language) توضیح داده شده است.

دانلود آموزش نرم افزار اپن ریفاین OpenRefine

دوره آموزشی بانک اطلاعاتی Neo4j (دیتابیس غیر رابطه ای گرافی)

در برخی از اپلیکیشن ها و وب سایت ها، علاوه بر خود داده ها، ذخیره کردن ارتباط بین داده ها بسیار اهمیت دارد. مثلا در یک شبکه اجتماعی مثل Linkedin  لازمست مشخص کنیم یک فرد با چه اعضای دیگری مرتبط است. یا سایت خرید و فروشی مثل Ebay و یا موتور جستجویی مانند Google می بایست روابط بین اشیاء و صفحات را که به مرور تکامل می یابند ذخیره کنند. در این نوع اپلیکیشن ها، ارتباط بین داده ها حتی بیشتر از خود داده ها ارزشمند است (Relation-first Approach).

در صورتی که بخواهیم در اینگونه اپلیکیشن ها ارتباطات را توسط  بانک های اطلاعاتی رابطه ای ذخیره کنیم، با افزایش تعداد جداول برای بازیابی روابط مجبور به استفاده از تعداد زیادی دستور join بین جداول پایگاه داده هستیم. تعداد Join زیاد بین جداول علاوه بر پیچیدگی بسیار کدنویسی، موجب کند شدن فراخوانی داده ها میشود.

Neo4j یک بانک اطلاعاتی از نوع دیتابیس های نوین (NoSQL) است که برای ذخیره داده ها و ارتباط میان آنها از مدل داده ای گراف استفاده میکند. یعنی همه داده ها را در قالب گراف و بصورت مجموعه ای از node ها و Relation میان آنها ذخیره میکند. به همین خاطر در مقایسه با دیتابیس های رابطه ای دیگر نیازی به نوشتن join های پیچیده نیست و براحتی با پیمایش و حرکت در گراف میتوان انواع Query های متنوع را انجام داد.

استفاده از گراف ها بجای جداول در Neo4j علاوه بر کدنویسی کمتر و ساده تر سبب میشود سیستمی کاملا Agile و Flexible برای ذخیره انواع داده ها و روابط داشته باشیم. همچنین بخاطر استفاده از گراف ها، با داشتن یک دید شهودی از داده ها و ارتباط میان آنها، تحلیل و درک پروژه ها حتی برای افراد غیر متخصص ساده تر خواهد بود.

در این دوره آموزشی پس از تعریف دیتابیس های NoSQL و انواع آن، به آموزش بانک اطلاعاتی Neo4j میپردازیم که محبوبترین دیتابیس از نوع دیتابیس های مبتنی بر گراف است. این دیتابیس Open Source بوده و روی همه پلتفرم ها نصب میشود.

این دوره آموزشی میتواند برای کلیه دانشجویان رشته کامپیوتر و IT و علاقه مندان به مباحث بانک های اطلاعاتی نوین بویژه متخصصان علوم داده، دید مناسبی برای درک دیتابیس های گرافی ایجاد نماید.

مشاهده ویدیو معرفی دوره آموزشی دیتابیس گرافی Neo4j احسان جوانمرد

تهیه دوره آموزشی پایگاه داده غیر رابطه ای نیوفورجی Neo4j